Vad gör Egnahemsfabriken?

Egnahemsfabriken bygger bostadshus för och med unga med liten plånbok

Bild 1-16 visar Ellens hus, en femtonårig Tjörnbo som vill stanna på ön. Tillsammans med andra ungdomar ritade hon huset med stöd av arkitekt och sedan byggde ungdomarna det med stöd av snickare. Kommunala sommarjobbare hjälpte också till att bygga. Huset flyttades till föräldrarnas tomt och där byggs det färdigt. Nu har Ellen en egen fristad till ett rimligt pris och måste inte lämna Tjörn när hon vill flytta hemifrån. Nästa bildsekvens (17-21) visar ett hus där en trebarnsfamilj kommer att flytta in. För mamman var det tydligt vad för slags hus hon ville skapa och hon lyckas trots attt familjen har väldigt begränsat med ekonomiska resurser. Hon har ritat huset tillsammans med arkitekt på Egnahemsfabriken och det byggs som en del av en självbyggerikurs som går varje år, den är mycket populär. Detta är en win-win situation som innebär att familjen står för materialkostnaderna och Egnahemsfabrikens kursdeltagare står för arbetstiden. Professionella snickare leder arbetet så att kvaliteten blir bra. Man kan även bygga sitt hus själv (bild 22-23) och ta hjälp av arkitekt och snickare så mycket som man behöver. Det finns andra självbyggare att rådfråga och händer som kan hjälpa vid tunga moment. Huset flyttas sedan till sin tomt – antingen helt om det håller måttet för transport eller i delar som sätts ihop på plats.

Egnahemsfabriken brinner för unga som behöver stöd och gemenskap

”Fabriken” startade tack vare stöd från Arvsfonden. Egnahemsfabriken har välkomnat unga ända sedan starten 2017 och genom att träffa många sommarjobbare och andra unga har vi fått inblick i hur svårt en del har det och att många känner sig ensamma. Pilotprojekten som genomfördes med stöd utifrån ledde till den långsiktig idén Fabriken som Egnahemsfabriken driver tillsammans med Tjörns kommun. Till Fabriken får ungdomar komma som mår dåligt och inte går i skolan, står utanför jobb eller är socialt isolerade av olika skäl. De får arbeta praktiskt med något de väljer och det är tydligt att de trivs i den miljön som Egnahemsfabrikens handledare kan erbjuda och de har också glädje av varandra – de blir vänner. Att få med sig kunskaper där man arbetar praktiskt, bygger, lär känna och tar hand om djur, hantverkar och ingår i ett sammanhang, det ger tillit till sig själv, varandra och framtiden. Förhoppningsvis kommer denna verksamhet att permanentas som ett samarbete mellan Egnahemsfabriken och flera kommuner (i ett IOP dvs ett idéburet offentligt partnerskap). På Fabriken får ungdomarna påverka. Det går till så att de får rita något som de själva ska bygga. Vi började med en enkel liten kiosk, fortsatte med ett fårhus till de åtta fåren, sedan blev det ett hästhus för de två hästarna, och till sist ett hus på hjul för ungdomarna själva. Ungdomshuset håller just nu på att byggas. Det byggs så billigt som möjligt med återbrukat material. På en av bilderna håller ungdomarna på och tillverkar egna limträbalkar av virke som fanns överblivet från andra byggnationer. Kurator om Fabriken ↗

Egnahemsfabriken bidrar till byggande av bostadsområden för folk med normal plånbok

I Sverige byggs det idag få bostäder. Den privata marknaden förmår inte på långa vägar producera de bostäder som den växande befolkningen efterfrågar. Därtill producerar de bostäder som är alldeles för dyra för många av invånarna. Här träder civilsamhället in – vi kallar det idéburen bostadsförsörjning. I innovationsprojektet Egnahem för alla bidrar Egnahemsfabriken till att 17 små och yteffektiva bostäder med hög kvalitet byggs i ett litet bostadsområde i Husebybergen vid Ellös. Orust kommun som är med i projektet har underlättat billigare boende genom att göra små tomter och erbjuda dem som vill tomträtt. Därtill har de en generös genomförandeplan som innebär att föreningen som med stöd från Egnahemsfabriken bebygger området har fem år på sig att fylla tomterna. Sedan tar Orust kommun över och säljer de tomter som eventuellt inte har befolkats. Ekobanken och Mikrofonen är med och formar lån så fördelaktigt de kan men de framtida boende lånar även från lokala Sparbanken som är tillmötesgående. Man ritar och bygger själv sitt hus med stöd från arkitekt och snickare eller beställer en färdig husmodell från Egnahemsfabriken eller annan producent, det väljer man själv.

Egnahemsfabriken håller i utbildningar och kurser

En stor del av verksamheten består av utbildningar. Vi har en självbyggarkurs i egen regi som är mycket populär och att folk lär sig bygga sina hem själva får hela tiden nya ringar på vattnet nationellt. Vi har också en självbyggarkurs tillsammans med Billströmska folkhögskolan. Den terminslånga utbildning ger kunskap också om globala hållbarhetsfrågor, relaterat till lokalsamhällets styrkor. Här har vi börjat nosa på frågor om lokal resiliens och hur Egnahemsfabriken tillsammans med andra delar av civilsamhället kan bidra till hållbar matförsörjning ifall effekterna från handelskrig drabbar oss eller ännu värre vi själva drabbas av krig. Tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan har vi ända sedan Egnahemsfabrikens start genomfört en mängd välbesökta kurser i allt från hantverk till lokal matproduktion. Därtill har universitet som vi samverkar med i forskningen ibland workshops och kurser hos oss. Egnahemsfabriken utgör på detta sätt en mångfacetterad utbildningsnod på Tjörn.

Egnahemsfabriken kommunicerar med politiken nationellt

I och med de många forsknings- och innovationsprojekt som Egnahemsfabriken erhållit i samverkan med andra har vi politikens öra (totalt 26 projekt sedan starten för sju år sedan, projekt som tillsammans omsatt 30 miljoner). Projekten har benat ut vilka utmaningar som finns i Sverige för att idéburen bostadsförsörjning ska kunna utvecklas på samma sätt som skett i  andra länder som har kommit över dessa hinder. Man kan se en mycket positiv utveckling i Europa, till exempel i Hamburg, Berlin, Barcelona, Amsterdam och Bryssel, där den idéburna sektorn producerar bostäder till mycket överkomliga priser. Genom studieresor har vi lärt mycket från andra länder. Egnahemsfabriken har vid flera tillfällen bjudits in att presentera forskningsresultat för politiken i Sverige, senast för Civilutskottet nu i höstas som visade stort intresse för den kunskap som utvecklas på Tjörn och som sprids till hela landet.

Egnahemsfabriken är öppen för alla – en mötesplats över åldrar och intressen

Egnahemsfabriken startade 2017 med stöd från Vinnova och de första åren behövdes mycket ideellt arbete för att den ekonomiska föreningen skulle utvecklas. Nu är vi en etablerad organisation med 16 tillsvidareanställda och 8 miljoner i omsättning. Vi söker just nu en verksamhetssamordnare för att hålla ihop arbetet när vi går in i nästa steg och förhoppningsvis köper den mark som vi idag hyr från kommunen. Att äga marken är viktigt för att kunna ta lån för investeringar och vidareutvecklas. Men Egnahemsfabriken är inte bara ett företag eller ett arbetskooperativ, vi är också en community med väldigt många intresserade medlemmar och volontärer. Det kommer många besökare varje år till Egnahemsfabriken, från Tjörn, från hela landet och även utomlands ifrån. De deltar i våra utbildningar, besöker påskmarknaden, våra öppna byggonsdagar och volontärbyggveckor på sommaren. Självbyggare skapar egna hem. Odlingsgruppen odlar grönsaker, hönsgruppen sköter hönorna och hämtar ägg. På scenen som sommarjobbare byggt har vi barnkultur, musik och andra framträdanden. Tack vare bra cykelvägar och närhet till buss är scenen lättillgänglig för hela Tjörn. Vi får också många studiebesök från företag och föreningar. Det finns ett stort intresse från besökare att övernatta på Tjörn, men utbudet av ställen med överkomliga priser är mycket begränsat. Där finns ett hål att fylla för att behålla fler besökare på Tjörn.